Ismerje meg a Népliget Stratégiai Tervét!

A Fővárosi Közgyűlés 2021. novemberben fogadta el a Népliget Stratégiai Tervét, ezzel négyre ugrott azon budapesti nagyparkok száma (sorrendben: Margitsziget: 2009, Gellért-hegy: 2020, Vérmező: 2021, Népliget: 2021) amelyek önálló jövőképpel rendelkeznek. A lehető legszélesebb konszenzust kialakítva, a részvételiség és a korai bevonás változatos eszközeivel, szondázva, faggatva a terület használóit alakultak ki ezek a jövőképek, és így ezentúl bármilyen fejlesztési elképzelést ezen a szűrőn keresztül tudunk támogatni vagy elutasítani az adott parkban. A Népliget Stratégiai Terv a Tegyünk Együtt a Népligetért facebook csoport, a X. kerületi önkormányzat, a Budapest Fejlesztési Központ, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. és a Miniszterelnökség együttműködéséven készült, azért, hogy ez a soktulajdonosú történeti parkunk megtegye az első lépéseit a hosszú rehabilitációs úton.

A Népliget régóta alulhasznált, Csipkerózsika álmát alvó nagyparkunk. A terv széles társadalmi bevonással készült, azért, hogy a beleszólás lehetőségét megadva szilárd jövőképet vázoljunk a park ütemezett megújítására. Be szeretnénk bizonyítani, hogy egy történeti nagyparkot nem csak úgy lehet „rehabilitálni”, ahogy az a Városligetben történik. Ehelyett tiszteletben kell tartani, hogy ez itt egy park – azaz nem attól lesz értékesebb, ha abba hatalmas új épületeket húzunk fel, hanem ha a problémáit igyekszünk megoldani.

A stratégiai terv inkább egy szöveges dokumentum, sorvezető, tulajdonképpen maga a tervezési program. Itt az idő, hogy ezt tervrajzba foglaltassuk. Az egészen bizonyos, hogy egy ekkora terület rehabilitációja nagyon sok forrást igényel, ezért csak értelmes szakaszokra bontva valósítható meg. Ha viszont rendelkezünk majd a teljes park átfogó koncepciótervével, akkor sokkal könnyebb lesz ezeket az értelmes szakaszokat lehatárolni, kiviteli tervekké, majd kivitelezéssé formálni – és közben nem veszítjük el a fókuszt, hogy mi a távlati cél. Az az álmunk, hogy ez a rehabilitáció úgy nézzen ki, mint ahogy a Central Parknál kinéz. Mindig, minden évben legyen egy terület, ahol a részletes kiviteli tervek készülnek, és minden évben legyen majd valamilyen kivitelezési munka is.

Ennek az ütemezett fejlesztésnek a megtervezését szolgálja az ötletpályázat eredményeként elkészülő koncepcióterv.

A Népliget Stratégiai Tervét az alábbi linkeken lehet letölteni:

  1. Helyzetelemzés- és értékelés
  2. Tervi munkarészek
  3. Közvélemény-kutatási eredmények

A tervezési és részvételi folyamat híreit és eredményeit a Radó Dezső Terv oldalán találja:
A Népliget jövőképe – Radó Dezső Terv | Budapest